To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz
Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad czy wczesną kolację, możesz przygotować naleśniki z wytrawnym farszem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy tylko usmażyć naleśniki, przygotować grzybowy farsz i połączyć je w całość. Mało pracy, a efekt obłędny.
Sposoby na smaczny farsz pieczarkowy
Przygotowanie pieczarkowego farszu jest bardzo proste. Grzyby wystarczy pokroić w plasterki, przesmażyć i poddusić na maśle. Jednak, by były wyjątkowo smaczne, warto do nich dodać trochę śmietanki albo serka mascarpone. Mleczny dodatek nada farszowi soczystości i aksamitnej konsystencji. Do duszonych grzybów można też dorzucić posiekane ząbki czosnku, trochę świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkowym farszem?
Przyrządzenie naleśników z pieczarkowym farszem nie jest zbyt pracochłonne. Jeśli jednak chcesz, możesz sobie rozłożyć pracę na dwa dni. Jednego możesz usmażyć naleśniki lub tylko przyrządzić farsz. Przetrzymaj je w lodówce do następnego dnia, a wtedy nadziej naleśniki farszem i podsmaż na patelni, by były chrupiące i ciepłe.
Przepis: Naleśniki z pieczarkami
Wytrawne naleśniki z pieczarkowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
- szczypta soli
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki 30%
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut. Po tym czasie ponownie je wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, rozprowadź je odrobiną wody. Usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni z masłem. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż je, a potem dodaj śmietankę, trochę soli, pieprzu i tymianku i duś je ok. 10 minut. Jeśli śmietanka za bardzo zgęstnieje, możesz dodać odrobinę gorącej wody.
- Serwowanie naleśnikówNa środek każdego naleśnika wyłóż wzdłuż porcję farszu. Boki naleśnika załóż do środka. Naleśniki podsmaż na patelni z olejem lub podgrzej w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Z czym podać naleśniki z pieczarkowym farszem?
Naleśniki z pieczarkowym farszem doskonale smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, serowym lub ketchupem. Jeśli serwujesz je w porze obiadowej, podaj do nich surówkę. Najlepiej, jeśli będzie ona łagodna w smaku, tak jak np.: surówka z marchewki czy surówka z młodej kapusty.